Nekaj nasvetov za poceni prevod in izbiro kakovosti prevajanja

Poceni prevod, ki mora biti tudi zelo kakovosten, največkrat poiščemo na spletu oz. internetu. To je seveda razumljivo, saj se ravno tam nahajajo cenovno najugodnejši prevodi in največja ponudba prevajanja. Poleg tega je poceni prevod na spletu mogoče naročiti najhitreje, še posebej v primerjavi s tiskanimi oglasi, kar je pogosto odločilnega pomena, saj so roki prevajanja vedno kratki.

Vendar pa se pri iskanju možnosti za poceni prevod soočimo s pomembnim vprašanjem: Kako izbrati najprimernejši in najcenejši prevod oz. katera je najcenejša prevajalska agencija, ki še zagotavlja ustrezno visoko kakovost prevajanja? Pomembno je, da upoštevamo kar največ različnih dejavnikov, ki vplivajo na to, ali je ponudba za poceni prevajanje besedila ustrezna ali ne. Iskanje možnosti za poceni prevod oz. naročilo prevoda namreč ni enostavno opravilo, vsekakor je potrebno najprej določiti najugodnejšo ceno prevajanja, torej vrednost, ki jo dosegajo najnižje cene prevodov. Nato je najbolje med seboj primerjati različne ponudbe poceni prevodov, pri čemer ugled prevajalskih agencij, ki prevode nudijo, ne sme biti glavno merilo. Veliko pomembneje je, kakšna je dejanska kakovost prevodov, ki jo izkušeni prevajalci in naravni govorci (materni govorci ali native speakerji) lahko zagotovijo, kar je mogoče preveriti z brezplačnim testnim prevodom oz. s krajšim besedilom, ki ga izbrani prevajalec prevede v kar najkrajšem času ter vam ga nato vrne v pregled.

Z večkratnim natančnim pregledom ter oceno strokovnih prevodov besedil, boste pridobili boljši vpogled v razmere na trgu prevajanja. S tako pridobljenim znanjem o razmerjih med posameznimi konkurenčnimi prevajalskimi agencijami, kjer sta glavna dejavnika najnižja cena prevoda in preverjena kakovost prevodov, je mogoče precej bolj zanesljivo presojati, kateri ponudnik prevajanja je najustreznejši. Kljub vsemu pa je najboljše merilo za poceni prevod ter dejansko kakovost prevajanja še vedno končno zadovoljstvo naročnika prevoda, torej vas.